Χριστουγεννιάτικες Μυρωδιές

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και έφτασε η ώρα το σχολείο μας να φορέσει τα γιορτινά του και να πλημμυρίσει χριστουγεννιάτικες μυρωδιές.

Φορέσαμε, λοιπόν, τις ποδιές μας και γίναμε ζαχαροπλάστες, που με την καθοδήγηση μιας ειδικού στις γλυκές νοστιμιές, πλάσαμε, ψήσαμε και διακοσμήσαμε τα πιο όμορφα, τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

Ένας Αγώνας με Σκοπό

Ένας σημαντικός, ποδοσφαιρικός αγώνας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του χριστουγεννιάτικου bazaar των εκπαιδευτηρίων μας.

Τα παιδιά της ομάδας των νηπίων προετοίμασαν με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά και υπευθυνότητα όλες τις λεπτομέρειες αυτής της αθλητικής συνάντησης.

Μιας συνάντησης παιδιών και γονέων, που τους έδωσε τη δυνατότητα να μοιραστούν, να αγωνιστούν, να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και όλα αυτά για έναν φιλανθρωπικό σκοπό.

Βιβλιοταξίδια

Ένα τραίνο γεμάτο βιβλία μας ταξίδεψε στον κόσμο της φαντασίας, της περιπέτειας, του αστείου, των εικόνων, των συναισθημάτων, των λέξεων.

Κάθε σταθμός του και μια άφιξη στον κόσμο της μαγείας. Έναν κόσμο γεμάτο βιβλία, μουσικές, το φως των κεριών και συντροφιά… μια κούπα ζεστή σοκολάτα!

Αειφόρο Σχολείο – Πρώτη Ημέρα Διαπραγμάτευσης

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2012  έγινε η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για τη σχολική χρονιά 2012-13. Συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των τάξεων στον Πολυχώρο του σχολείου και συζήτησαν για τα θέματα που έχει αναλάβει κάθε τάξη στην Ευέλικτη ζώνη. Κάτω από την ομπρέλα του κοινού σχεδίου εργασίας «Αειφόρο Σχολείο» οι τάξεις ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για το όνομα της κάθε ομάδας-τάξης, τις αρμοδιότητές της, τα οφέλη για τα άλλα παιδιά και τις ενδεχόμενες συνεργασίες.

Α’ τάξη

Το Α1 είναι η ομάδα παιχνιδιού με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο με 80 παιχνίδια». Οι μαθητές θα φτιάξουν παιχνίδια από όλο τον κόσμο, θα τα βάλουν σε ένα κουτί, το λεγόμενο κουτί των παιχνιδιών, το οποίο θα βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής (γραφείο κ. Ιωάννας) και από εκεί θα μπορούν να δανείζονται τα παιδιά παιχνίδια για να παίζουν. Επίσης, θα συνεργαστούν με την Δ’ τάξη για να φτιάξουν μία ταινία παιχνιδιών. Άλλες συνεργασίες θα γίνουν με το Α2, Β2, και ΣΤ’.

 

 

Το Α2 είναι η ομάδα πρασίνου και έχει αναλάβει τον σχολικό μας κήπο. Οι μαθητές θα φυτέψουν λουλούδια, λαχανικά και δέντρα, θα ανακυκλώσουν χαρτί και πλαστικό, θα φτιάξουν λίπασμα (compost). Θα συνεργαστούν με όλες τις τάξεις.

 

Β’ τάξη

Το Β1 είναι η ομάδα αισθητικής και ασχολείται με το δεντρόσπιτο. Οι μαθητές θέλουν να το φτιάξουν για να γίνει ομορφότερο και ασφαλέστερο. Θα συνεργαστούν με το Νηπιαγωγείο, που έχει αναλάβει το καιρό και το καιρόσπιτο, τη Γ’ τάξη και το Α2.

 

Το Β2 είναι η ομάδα περιβαλλοντικής συνείδησης, «το πράσινο μαγαζάκι». Οι μαθητές θα ανακυκλώσουν, θα εξοικονομήσουν ενέργεια και θα μειώσουν την κατανάλωση χαρτιού και νερού. Τα σκουπίδια θα τα χωρίσουν σε χρήσιμα και άχρηστα και θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν. Τέλος θα δίνουν συμβουλές για το περιβάλλον.

 

Γ’ τάξη – ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Το Γ1 και Γ2 είναι η ομάδα οικοσυστήματος (βιότοποι του δάσους και υγροβιότοποι). Οι μαθητές θα γίνουν μικροί οικολόγοι, θα φτιάξουν φωλιές πουλιών και ξενοδοχείο εντόμων και θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον.

 

 

Δ’ τάξη- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Η Δ’ τάξη είναι η ομάδα τέχνης και φέτος θα ιδρύσει την κινηματογραφική λέσχη. Οι μαθητές θα μελετήσουν την τέχνη του κινηματογράφου, θα ενημερώνουν το σχολείο για ταινίες, θα μάθουν πώς φτιάχνεται μία ταινία και στο τέλος της χρονιάς θα φτιάξουν μία μεγάλη ταινία την οποία θα παρουσιάσουν σε όλο το σχολείο.

 

Ε’ τάξη- ΟΔΥΣΣΥΑ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

Η Ε’ τάξη είναι η ομάδα ΟΔΥΣΣΥΑ και η ομάδα μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής. Η Ομάδα ΔΗμοκρατικής Συμβίωσης, ΣΥνεργασίας και Αρμονίας θα βοηθά στην επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα σε μαθητές του σχολείου, θα κατασκευάσει φωτοκόμικ, ιστολόγιο, μία ταινία μικρού  μήκους και ένα έντυπο με τους κανόνες του σχολείου. Η ομάδα μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής θα συμμετέχει στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΣΤ’ τάξης λέγοντας τον καιρό, θα φτιάξει μία ταινία, ιστολόγιο και ένα ενημερωτικό έντυπο. Και οι δύο ομάδες θα συνεργαστούν με όλες τις τάξεις.

ΣΤτάξη- Communicate School Information Γέρακας

Η ΣΤ’ τάξη είναι η ομάδα τύπου, ενημέρωσης και προβολής. Θα εκπέμπει μέσω διαδικτύου, και συγκεκριμένα μέσω του European School Radio, και θα ενημερώνει το ευρύ κοινό με ειδήσεις από τον κόσμο και το σχολείο, με περιβαλλοντικά, πολιτισμικά, επιστημονικά, αθλητικά, ψυχαγωγικά νέα. Επιπλέον, θα προβάλλει τα έργα των άλλων ομάδων του σχολείου και θα λειτουργεί ως χορηγός επικοινωνίας σε δράσεις τους. Θα συνεργαστεί με όλες τις τάξεις για προβολή των έργων της ομάδας τους και θα συνεργαστεί ιδιαίτερα με την Ε’ τάξη για το δελτίο καιρού, με την Δ’ τάξη για να προβάλλονται κινηματογραφικά νέα, με το Α2, Β1, Γ’ για προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων.

 

Στην ημέρα διαπραγμάτευσης υπήρχαν διαφωνίες και συγκρούσεις τις οποίες λύσαμε και τώρα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

 

Από την ομάδα τύπου και ενημέρωσης της ΣΤ’ τάξης

Αριάδνη Β. και Μαρίζα Κ.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar – Εργαστήρι Μαγειρικής

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.


Στα πλαίσια αυτού του Bazaar τα παιδιά του Δημοτικού, με τον κεντρικό συντονισμό της κας Νάνσυ Γεωργακοπούλου και της κας Ιωάννας Λουκάκη, μαγείρεψαν κρεατόσουπα σε ένα μεγάλο καζάνι.

 

 

 

Το φαγητό μοιράστηκε σε μερίδες και δόθηκε προς διάθεση σε άπορους της περιοχής καθώς επίσης και σε άστεγους στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσκεψη στην Ε.Ρ.Τ.

 

Η ΣΤ’ τάξη ως νέοι δημοσιογράφοι της ομάδας Τύπου, Ενημέρωσης και Προβολής του σχολείου μας επισκέφτηκε το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα το ραδιοφωνικό τμήμα.

Πρώτα επισκεφθήκαμε το μικρό μουσείο της ΕΡΤ όπου εκτίθενται παλιά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της ΕΡΤ. Έπειτα ανεβήκαμε στον 3ο όροφο για να συναντήσουμε  δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς και ηχολήπτες. Μάθαμε πολλά για το επάγγελμά τους κάνοντάς τους ερωτήσεις. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τη ροή μίας εκπομπής και πώς όλοι μαζί καταφέρνουν να συνεργάζονται για να φτάσει η εκπομπή στα αυτιά μας. Ενθουσιαστήκαμε πολύ όμως, όταν μπήκαμε μέσα στο στούντιο και συνομιλήσαμε με τους παραγωγούς την ώρα ακριβώς της ζωντανής εκπομπής τους.

Τέλος, κατεβήκαμε στον 1ο όροφο, μπήκαμε σε ένα στούντιο ηχογράφησης και ηχογραφήσαμε όλοι μαζί το ραδιοφωνικό σποτ της δικής μας ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής. Λίγο πιο δίπλα ακούσαμε και  την πρόβα με Χριστουγεννιάτικα μουσικά κομμάτια της σύγχρονης ορχήστρας της ΕΡΤ.  Το άκουσμα της μουσικής  μάς καθήλωσε καθώς η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική και ιδιαίτερα ο ήχος της άρπας.

Η επίσκεψη στην ΕΡΤ μας έδωσε πολλές πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσουμε και εμείς στη δική μας εκπομπή και γενικότερα ως μικροί δημοσιογράφοι του σχολείου μας.

Η επίσκεψη αυτή θα μας μείνει αξέχαστη.

(Από τη Στ΄ τάξη)

Παιχνίδι και Μαθηματικά

Πιο… πεντόμινο, δε γίνεται!!!

Πιο παιχνιδιάρικο γίνεται…

Πιο μαθηματικό γίνεται…

Πιο… πεντόμινο δε γίνεται!!!

Εκμεταλλευτήκαμε την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και τις γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές του Β2 στα κεφάλαια των Μαθηματικών για τα γεωμετρικά σχήματα με τον καλύτερο και πιο δημιουργικό τρόπο: με παιχνίδι!!!

Χρησιμοποιήσαμε τα πεντόμινα και επεκτείναμε τις γνώσεις μας στη διαχείριση γεωμετρικών σχημάτων και διαισθητικά στην κάλυψη επιφάνειας.

Γιατί πιο πεντόμινο, δε γίνεται!!!

(Από τη Β΄ τάξη)

Ο Ιστός της Φιλίας μας

Και όπως ο χρόνος περνά

γνωριζόμαστε καλά

και σιγά σιγά δενόμαστε σφιχτά

σε μια μεγάλη αγκαλιά.

 

 

 

 

Ελάτε να φτιάξουμε έναν ιστό,

σαν της φιλίας που μας δένει τον ιστό

και ελάτε παιδιά να παίξουμε παιχνίδια με αυτόν!

 

 

(Από το Νηπιαγωγείο)

 

Στο Μάθημα των Εικαστικών…

Στο Μάθημα των Εικαστικών…

μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε άλογα … και θα ζωγραφίσουμε πολλά, γιατί σκοπεύουμε να κάνουμε βιβλίο την ιστορία που φτιάχνουμε!

Βλέπουμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα άλογα, επιλέγουμε και αντιγράφουμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο και τα χρωματίζουμε με το δικό μας τρόπο!

(Από το Νηπιαγωγείο)