Οι Περιπέτειες των Ιπτάμενων Σκίουρων Ξεκίνησαν

Μας πήρε μέρες…

συζητήσαμε, αλλάξαμε πολλές γνώμες, ψάξαμε σε βιβλία και τελικά αποφασίσαμε… ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΣΚΙΟΥΡΟΙ!

Η μύησή μας ξεκίνησε με μια δύσκολη δοκιμασία στο δάσος. Διαβάσαμε οδηγίες για ένα πλήρες γεύμα ιπτάμενου σκίουρου και ισορροπώντας σε κλαδιά δέντρων (ευθείες και τεθλασμένες γραμμές) αναζητήσαμε την τροφής μας.

 

 

 

 

 

Χωρίς να ενοχλήσουμε το φίδι που κοιμόταν, μετρήσαμε και πήραμε όσους καρπούς χρειαστήκαμε, πετάξαμε πάνω και κάτω από ψηλά δέντρα, βρήκαμε τροφή ακόμα και δίπλα από μια λίμνη.

 

 

 

 

Μυρίσαμε αρωματικά βότανα που ανακαλύψαμε στο δάσος κι από τη χαρά μας αναφωνήσαμε: «πιριπι πόμ!»

(στα σκιουρίστικα έτσι ειδοποιούμε ο ένας τον άλλο για κάτι καλό).

 

 

 

 

Τελικά, ο καθένας άδειασε το καλάθι του κι όλοι μαζί ανταλλάξαμε εμπειρίες και γεύσεις!

ΠΙΡΙΠΙ ΠΟΜ!

 

(Από τον Παιδικό Σταθμό)

 

Aλάνα Project 2013-14

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε πάλι το ΑΛΑΝΑ PROJECT.

Στο Γήπεδο του Πάρκου Κηποθεάτρου Παπάγου συναντηθήκαμε και αυτή τη φορά για να καλωσορίσουμε τη νέα σχολική χρονιά.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:00π.μ., παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί, φέραμε την καλή μας διάθεση, φαγητό και εξοπλισμό για πικ νικ, μπάλες, ρακέτες, ποδήλατα, κλπ. και επιδοθήκαμε σε ελεύθερο και αυθόρμητο παιχνίδι, ποδόσφαιρο και παραδοσιακά παιχνίδια.

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και να σκεφτούμε ιδέες για τη συνέχεια του ΑΛΑΝΑ PROJECT.

 

Σύντομα θα ξαναβρεθούμε στην επόμενη συνάντηση του Αλάνα Project.

Μέχρι τότε κρατάμε τις όμορφες στιγμές της πρώτης συνάντησης. Ευχαριστούμε τον γονιό του σχολείου κ. Βεσκούκη για τις φωτογραφίες που μας παρείχε.

Γιορτή Υποδοχής Νηπίων

Την παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οργανώσαμε μια μικρή γιορτή για να υποδεχτούμε τα παιδιά στο σχολείο και να καλωσορίσουμε την καινούρια χρονιά.
Ωραία ευκαιρία για να γιορτάσουμε και τα γενέθλια του σχολείου μας που μεγάλωσε και φέτος κλείνει τα 40 χρόνια. Έτσι στο γιορτινό μας μπουφέ προστέθηκε και μια σούπερ γλυκιά τούρτα που έφτιαξαν τα παιδιά στο μάθημα των εικαστικών και απολαύσαμε όλοι!
Και παίξαμε και  παιχνίδια “μεγαλώματος”, αφού όλοι όπως παρατηρήσαμε μεγαλώνουμε.
Στο θεατρικό παιχνίδι  δραματοποιήσαμε το μεγάλωμα του ανθρώπου και λύσαμε τους γρίφους με τις παιδικές φωτογραφίες των εκπαιδευτικών.
Στο μάθημα της μουσικής είδαμε ένα μικρό βιολί που μεγάλωσε, μεγάλωσε, μεγάλωσε και έγινε βιολοντσέλο και είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με τα μουσικά όργανα.
Χρόνια Πολλά στο αγαπημένο μας σχολείο και ευχές για μια χαρούμενη και δημιουργική χρονιά, από όλους μας.
(Από το Νηπιαγωγείο & τον Παιδικό Σταθμό)

Δραστηριότητες Γνωριμίας

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο

Καινούρια σχολική χρονιά και η ομάδα μας πρέπει να αναθερμάνει τις σχέσεις της! Έχοντας μάλιστα καινούρια μέλη στην τάξη μας πρέπει οπωσδήποτε να γνωριστούμε καλύτερα! Προϋπόθεση της καλής μας συνεργασίας αποτελεί η ύπαρξη εμπιστοσύνης και καλού συντονισμού.

Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης, το Γ2΄ έπαιξε διάφορα ομαδικά παιχνίδια και διασκέδασε προσπαθώντας να αυτορυθμιστεί και να αλληλοβοηθηθεί για να πετύχει  τους στόχους του.

Εσύ μπορείς να δώσεις οδηγίες σε συμμαθητή σου που έχει κλειστά μάτια, χωρίς να τον κάνεις να βρεθεί σε λάθος μέρος;

Μπορείς να μιλήσεις χωρίς να μιλάς, παρά μόνο χρησιμοποιώντας το σώμα σου;

Πρόσεξε, μην αφήσεις τον σπάγκο γιατί θα διαλύσεις τον ιστό της αράχνης  και …πάλι απ’ την αρχή!

Αν νομίζετε ότι είναι τόσο απλό, μια δοκιμή θα σας πείσει για το αντίθετο!!

(Από το τμήμα Γ2΄)

 

Επίσκεψη με τα Nήπια στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σκίτσο από λεπτομέρεια στο αέτωμα του Παρθενώνα. Επιλέξτε για πλήρες μέγεθος.

Η πρώτη επίσκεψη της χρονιάς πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λ: “Μου αρέσει εδώ γιατί πατάω και βλέπω από κάτω αγάλματα, τους ορόφους με τον κόσμο που περπατά,…θέλω και στο σπίτι μου να βάλει ο μπαμπάς πάτωμα από γυαλί”

Γ: “Έχει ωραία αγάλματα, που είναι και μεγάλα και μικρά”

Ρ: “Μου αρέσει που από το τζάμι βλέπεις την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα”

Μ: “Έχει πολλά σκαλιά και κάτι πόρτες που ανοίγουν με σίδερα και κουμπί και όχι με κλειδί”

Σκίτσο λεπτομέρειας από το αέτωμα της τιτανομαχίας. Επιλέξτε την εικόνα για πλήρες μέγεθος

 

Είχαμε να αναζητήσουμε σε αυτό την αρχαία θεά Αθηνά, της οποίας το όνομα φέρει και η πόλη μας. Ψάξαμε λοιπόν, την βρήκαμε και την αναγνωρίσαμε, ακόμα και μέσα από τα σύμβολά της.

Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερη, το παιχνίδι της αναζήτησης κράτησε το ενδιαφέρον όλων μας ζωντανό καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, ενώ τέλος οι ζωγραφιές των παιδιών ήταν μοναδικές, κυρίως σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες που αποτύπωσαν!

(Ομάδα Χριστίνας Καμπανέλλου, νήπια)

Απογευματινές Δραστηριότητες στο Δημοτικό Σχολείο

Ξεκίνησε και φέτος το πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων του σχολείου μας. Όλες οι δραστηριότητες που προσφέρονται στο πρόγραμμα είναι επιλεγμένες και προσεκτικά σχεδιασμένες με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, την ενίσχυση ταλέντων, ενδιαφερόντων και ειδικών γνώσεων.

Βασικό μέλημα του σχολείου, παράλληλα με τη δημιουργική του μεθοδολογία, είναι το να μπορούν τα παιδιά να επωφελούνται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να μην επιβαρύνονται. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και ευέλικτο δίνοντας ακριβώς σε εσάς την ευκαιρία να διαλέξετε για το παιδί σας εκείνες τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στο ρυθμό και τις ανάγκες του και που το βοηθούν να κτίσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα είναι ενδιαφέρον, χρήσιμο και όχι εξαντλητικό.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι απογευματινές δραστηριότητες και το περιεχόμενό τους.

Πρόγραμμα Απογευματινών Δραστηριοτήτων Δημοτικού

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο 2106614570 ή με e-mail στο dimotiko@argiri-laimou.gr

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για δείτε δείγματα δουλειάς περσινών απογευματινών δραστηριοτήτων από παλαιότερες αναρτήσεις.

Στιγμιότυπα από το εργαστήρι εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Εργαστήρι Οπτικοακουστικών Μέσων

Αγωνιστικό τμήμα σκακιού

 

Βιβλιωρύχοι 2013–2014: Οι Αντίθετοι Κόσμοι Συναντιούνται στα Βιβλία

Οι Βιβλιωρύχοι σε δράση

Το φετινό πρόγραμμα της λέσχης ανάγνωσης του σχολείου μας “Οι Βιβλιωρύχοι” είναι έτοιμο και σας ενημερώνουμε ώστε να δώσει μια καινούρια κατεύθυνση στις αναγνώσεις μαζί με τα παιδιά σας. Ευκαιρία να ξαναδιαβάσετε βιβλία μαζί τους και να ανακαλύψετε καινούρια.

Το ακροατήριο των Βιβλιωρύχων προσηλωμένο

Το θέμα μας φέτος έχει να κάνει με τα αντίθετα, με τους αντίθετους κόσμους που δημιουργούνται, με τις αντίθετες ιδέες και πώς ο καθένας μας μαθαίνει να τις υπερασπίζεται.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου (πάνω όροφος)

 

Τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά πως η βία δεν είναι ο τρόπος για να επιβληθεί το ένα αντίθετο πάνω στο άλλο, πως τα επιχειρήματα, η ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας με ιδέες και παραδείγματα είναι ο μόνος τρόπος για να συναντηθούν τα αντίθετα και να προσφέρει η κάθε μεριά τις εμπειρίες της. Στα βιβλία συμβαίνουν τέτοιες συναντήσεις σε κάθε σελίδα. Εμείς στις βραδιές μας θα ανακαλύψουμε τέτοιες συναντήσεις και θα περιγράψουμε αντίθετους κόσμους.

Οι ημερομηνίες και τα θέματα όλης της χρονιάς είναι:

01 Νοεμβρίου 2013: Η πόλη και το χωριό

13 Δεκεμβρίου 2013: Ο Χειμώνας και το Καλοκαίρι

31 Ιανουαρίου 2014: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί

7 Μαρτίου 2014: Η Ανατολή και η Δύση

11 Απριλίου 2014: Το παρελθόν και το μέλλον

23 Μαΐου 2014: Τα παιδιά γράφουν τα δικά τους κείμενα με θέματα εμπνευσμένα από τα κείμενα που διαβάσαμε στους Βιβλιωρύχους όλη τη χρονιά.

Η βιβλιογραφία που θα σας δίνετε σε κάθε θέμα θα είναι χωρισμένη στους δυο αντίθετους κόσμους που κάθε φορά θα γνωρίζουμε. Τα παιδιά ανάλογα με το κείμενο που θα επιλέγουν θα γίνονται εκπρόσωποι του ενός ή του άλλου κόσμου. Στο τέλος της βραδιάς θα συνοψίζουμε όλοι μαζί τα χαρακτηριστικά του κάθε κόσμου έτσι όπως θα έχουν προκύψει από τις αναγνώσεις μας.

Εύχομαι και φέτος να συναντηθούμε στην ίδια ζεστή ατμόσφαιρα που τη δημιουργούν η λαχτάρα των παιδιών να διαβάσουν, η δική σας υποστήριξη στην προσπάθειά τους, η ζεστή σοκολάτα και ο φιλόξενος χώρος του σχολείου.

Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

Ο Σεπτέμβριος της Προσαρμογής

Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε και μαζί του το μεγαλύτερο κομμάτι της προσαρμογής.

Παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας

 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις και διαφόρων ειδών καλλιτεχνήματα να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να αισθανθούν μέλη της ομάδας τους μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και έκφρασης συναισθημάτων.

Συνεργαστήκαμε

Πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά, εξοικειώθηκαν με τους χώρους και οικειοποιήθηκαν πρόσωπα και διαδικασίες.

 

 

Ανακαλύψαμε τα βήματα των γιγάντων

 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της διερεύνησης, όπου μέσα από διάφορα παιχνίδια φαντασίας και επικοινωνίας θα εντοπίσουμε τα ενδιαφέροντα μας και θα τα εξερευνήσουμε.

 

 

(Ομάδα Βασιλικής Ντρούβα, 3-4 ετών)