Kατασκευάζουμε Αερόστατο και Ζωντανεύουμε το Αναστάσιμο Έθιμο του Λεωνιδίου

Την Πέμπτη 10 Απριλίου και μέσα στο πνεύμα των πασχαλινών ημερών που ακολουθούσαν, μας επισκέφτηκαν στην τάξη οι γονείς της Μελίνας και με πολύ απλά υλικά κατασκευάσαμε ένα αερόστατο. Ένα πολύχρωμο αερόστατο σαν κι αυτά που αφήνουν στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας να πετάξουν ψηλά μετά το «Χριστός Ανέστη» του Μ. Σαββάτου μοιάζοντας με ολόλαμπρα αστέρια.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν απλά: χρωματιστά ρυζόχαρτα, κόλλα, ψαλίδια και ένα λεπτό καλάμι λυγισμένο σαν στεφάνι.

Με καλή συνεργασία και υπομονή δουλέψαμε για αρκετή ώρα.

…ώσπου το ολοκληρώσαμε και ήμασταν αρκετά χαρούμενοι γι΄αυτό.

Η στιγμή όμως που έκανε τον ενθουσιασμό μας να φτάσει στα ύψη ήταν όταν το αερόστατό μας πέταξε.

 Την φαντασμαγορική αυτή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Οι Βιβλιοποντικίνες και οι Βιβλιοπόντικες ενθουσιάστηκαν πολύ γιατί είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν φτιάχνοντας ένα τέτοιο πολύχρωμο αερόστατο.

Σας ευχαριστούμε όλοι πολύ για το κέφι, τη διάθεση και τη μαγευτική ατμόσφαιρα που μεταδώσατε σε όλους μας!

(Από τη Β2 τάξη και το Νηπιαγωγείο)

Δευτέρα 26/5 και ώρα 4:00-5:00μ.μ.: Νέα Εκπoμπή στο European School Radio

Οι a lot oFM «συν-αισθάνονται» με τα νηπιάκια των Εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού την Δευτέρα 26/5 και ώρα 4:00-5:00μ.μ.

Την Δευτέρα 26 Μαΐου μεταξύ 4:00 και 5:00μ.μ.  συντονιστείτε στο διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio για να ακούσετε την εκπομπή “A lot oFM”  με τα νηπιάκια να μας μιλάνε για τα συναισθήματα. Οι «Βιβλιοπόντικες», η ομάδα των νηπίων των Εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού στον Γέρακα, συμβουλεύουν τα παιδιά για τη διαχείριση των συναισθημάτων: Τι κάνεις όταν φοβάσαι τα… τέρατα; Τι κάνεις όταν ξυπνάς από εφιάλτες τη νύχτα; Τι κάνεις όταν θυμώνεις πολύ με κάποιον φίλο σου και σου έρχεται να χτυπήσεις;

Οι Βιβλιοπόντικες συζήτησαν, διάβασαν βιβλία για τα συναισθήματα, έπαιξαν παιχνίδια. Ξέρουν καλά πια ότι είναι φυσιολογικό να θυμώνεις, να φοβάσαι, να ζηλεύεις… ότι όλοι οι άνθρωποι, παιδιά και μεγάλοι, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα και αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.

Εάν θέλετε να μάθετε τι μπορούμε να κάνουμε όταν φοβόμαστε ή θυμώνουμε, ακούστε την εκπομπή με τους Βιβλιοπόντικες.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του European School Radio και διαβάστε την ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ για την εκπομπή μας.

Από την ομάδα Τύπου & Ενημέρωσης της ΣΤ’ τάξης

1ο Τουρνουά Επιτραπέζιων Παιχνιδιών

Το Σάββατο 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το 1ο Τουρνουά Επιτραπέζιων Παιχνιδιών στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού στο Γέρακα, μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε θερμά και απ’ ό,τι φαίνεται θα γίνει θεσμός.

Οι μικροί μας φίλοι όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Στ΄ Δημοτικού διαγωνίστηκαν σε επιτραπέζια παιχνίδια από εκείνα που χρησιμοποιούμε στην σχολική μας καθημερινότητα για να αναπτύξουμε δεξιότητες σε πολλά γνωστικά αντικείμενα είτε για να ψυχαγωγηθούμε στα διαλείμματα.

Μικροί και μεγάλοι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν πολλά ακόμα επιτραπέζια παιχνίδια στον ειδικό χώρο που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα εστίασης του σχολείου.

Μέσα από γέλια, χαρές, φωνές ενθουσιασμού, δώρα και χειροκροτήματα για τους νικητές αλλά και όλους του συμμετέχοντες, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο τουρνουά, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο αφού θα διαγωνισθούν και οι γονείς!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την GMG games για την ευγενική προσφορά του βραβείου για τον νικητή της Προσχολικής.

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο

Την Τετάρτη 6 Μαΐου οι μαθητές της Ε΄ δημοτικού επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Ευγενίδου για πρώτη φορά! Στην αρχή ανεβήκαμε στο δεύτερο όροφο,  στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου συμμετείχαμε σε πειράματα και δραστηριότητες με θέμα το Φως και την Οπτική.

Πραγματικά, ενθουσιαστήκαμε! Τι κάμερες, τι λέιζερ, τι πρίσματα! Ο δάσκαλός μας γελούσε πονηρά, γιατί κάτι έπιασε το αυτί μας να λέει ότι δε χρειάζεται τώρα να μας διδάξει την ενότητα της οπτικής στη Φυσική. Τα μάθαμε όλα!

Έπειτα κατεβήκαμε ξανά στο Ισόγειο για να μπούμε στο Πλανητάριο και να παρακολουθήσουμε μια ψηφιακή ταινία για την εξέλιξη του σύμπαντος και του πλανήτη μας. Ήταν φανταστικά!

Φυσικά, λίγο πριν φύγουμε, κάναμε μια στάση για μερικά αναμνηστικά από το βιβλιοπωλείο του ιδρύματος. Περάσαμε υπέροχα!

(Από την Ε΄ τάξη)

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Μαθηματικών “Καγκουρό 2014″

Την Κυριακή 11 Μαΐου ανακοινώθηκαν τα ονόματα των διακριθέντων στο Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό».

Φέτος το σχολείο μας είχε πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διακριθέντων στην Ελλάδα, με την αναλογία να ξεπερνάει τη μία διάκριση σε κάθε τρεις συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα:

-         Για τη Β΄ Δημοτικού, από τους 16 συμμετέχοντες του σχολείου μας διάκριση πήραν οι 7 (43,75%).

-         Για τις Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού (Επίπεδο 1), από τους 28 συμμετέχοντες του σχολείου μας διάκριση πήραν οι 9 (32,1%).

-         Για τις Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού (Επίπεδο 2), από τους 25 συμμετέχοντες του σχολείου μας διάκριση πήραν οι 10 (40%).

Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και φέτος στο διαγωνισμό και, φυσικά, να δώσουμε ραντεβού για το διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

Αναλυτικά τα ονόματα των διακριθέντων:

 

Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ ΑΡΡΗΤΗ
 • ΚΟΚΚΑΛΙΔΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
 • ΜΠΡΑΚΑΤΣΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 • ΣΑΡΡΗ ΜΕΤΑΞΙΑ ΜΑΡΙΑ
 • ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
 • ΧΑΛΟΥΛΑΚΟΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • ΓΚΟΒΑΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ
 • ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ
 • ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΚΟΛΟΥΤΣΕΛΛΟ ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ
 • ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 • ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
 • ΛΙΑΚΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • ΑΛΕΞΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
 • ΒΕΣΚΟΥΚΗ ΗΛΙΑΝΑ
 • ΚΟΥΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
 • ΣΠΑΝΟΥ ΚΑΠΑΝΤΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • ΔΕΛΕΝΔΑ ΗΡΩ
 • ΚΑΡΑΟΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
 • ΜΕΛΑΝΙΤΗΣ ΧΑΡΗΣ
 • ΤΣΕΛΕΠΗ ΑΡΤΕΜΙΣ
 • ΤΣΟΚΑΝΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
 • ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

Πολλά συγχαρητήρια και καλή πρόοδο!

Κοινές Δράσεις του Νηπιαγωγείου με την Ε΄ Δημοτικού

Στα πλαίσια της «Εβδομάδας Ανοικτών Τάξεων» (5 με 9 Μαΐου 2014) η Ε΄ Δημοτικού επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο του σχολείου μας και πραγματοποίησαν μαζί δύο δράσεις.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρουσίασαν τις αφίσες διαχείρισης συναισθημάτων (θυμού και φόβου) που είχαν ετοιμάσει, προτείνοντας τις ιδέες τους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Τα παιδιά της Ε΄ διάβασαν τα κείμενα στην ομάδα και κλήθηκαν με τη σειρά τους να τα σχολιάσουν και να καταθέσουν όσα ισχύουν και για τους ίδιους. Αναδείχθηκαν πολύ όμορφες ιδέες και προτάσεις σε μια διαδικασία πραγματικά πολύ δυνατή.

Με τη σειρά τους τα παιδιά της Ε΄ κλήθηκαν να προετοιμάσουν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου για του 1ο Τουρνουά Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του σχολείου. Παρουσίασαν το παιχνίδι στα παιδιά (Tostaki – gmg games) και έπαιξαν μαζί τους δύο παρτίδες.

Ποιος κέρδισε; Μα φυσικά, σε πείσμα των μεγάλων που θεωρούσαν δεδομένη την επικράτησή τους, το Νηπιαγωγείο! Υπήρχε καμία αμφιβολία;

Κατασκευάσαμε Μακέτες ενός Αρχαίου Θεάτρου και του Σινικού Τείχους

Για την Πέμπτη 14 Μαΐου είχε καθοριστεί η συνάντησή μας στην τάξη του σχολείου μας με τη μαμά του Φίλιππου. Ο σκοπός αυτής τη συνάντησης ήταν να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε με τη βοήθειά της, μια μακέτα για το αρχαίο θέατρο και μια για το Σινικό τείχος, στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας μας για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Αφού μιλήσαμε πρώτα για τα θέατρα της αρχαιότητας και για το Σινικό τείχος, συντονιστήκαμε και ξεκινήσαμε.

Κόψαμε με προσοχή μικρά και  μεγάλα χαρτόνια το σχήμα των κερκίδων, τα παρασκήνια, τη σκηνή για το θέατρο, τους πύργους και τα τείχη του Σινικού Τείχους…

…και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια καθώς κολλούσαμε, ώστε κάθε κομμάτι να πάρει σωστά τη θέση του στη μακέτα.

Ολοκληρώσαμε τη δουλειά για το αρχαίο θέατρο και το καμαρώσαμε.

Το Σινικό τείχος η αλήθεια είναι ότι μας παίδεψε λιγάκι. Οι πλευρές στα τείχη και τους πύργους είχαν πολύ λεπτή επιφάνεια και τα χεράκια μας δυσκολεύονταν να τις κολλήσουν και μεταξύ τους αλλά και πάνω στη μακέτα.

Αυτό όμως δεν μας πτόησε ιδιαίτερα. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντήσουμε μια δυσκολία σε κάτι που κάνουμε. Συμβαίνουν αυτά.

Άλλωστε δεν είναι μόνο ο προορισμός αυτό που μετράει… η διαδρομή και το ταξίδι είναι πολύ σημαντικά!

Κι εμείς τη διαδρομή για τις κατασκευές αυτές την απολαύσαμε πραγματικά!

(Από τη Β2 τάξη)

6η Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιωρύχων

Η 6η και τελευταία για φέτος συνάντηση των Βιβλιωρύχων πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Μαΐου από τις 6-8 το απόγευμα για τις Α, Β Δημοτικού και 8-10 για τις Γ, Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού.

Συνεχίζοντας τη θεματική των φετινών μας συναντήσεων “Οι αντίθετοι Κόσμοι συναντιούνται στα βιβλία”τα παιδιά του Δημοτικού επιλέγουν και διαβάζουν τις δικές τους ιστορίες για τα αντίθετα και τους αντίθετους κόσμους.

Καλές ακροάσεις σε όλους!

Διακρίσεις σε Αγώνες Σκακιού

Νέες μεγάλες επιτυχίες ήρθαν να συμπληρώσουν τον κύκλο των επιτυχιών των παιδιών του σχολείου μας στα Ατομικά Πρωταθλήματα Σκακιού του σχολικού έτους 2013-2014.

Συγκεκριμένα στο Ατομικό Πρωτάθλημα Παγκορασίδων μέχρι 10 ετών Αττικής, η μαθήτρια της Δ’ τάξης Αντωνία Κ. κατέκτησε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση (χρυσό μετάλλιο), ενώ στο Ατομικό Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ερέτρια, η Αντωνία Κ. αναδείχθηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά Πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Συνολικά στο Μαθητικό Πρωτάθλημα Αττικής συμμετείχαν οι Ουρανία Β. (Δ΄),  Σοφία Γ. (Δ΄), Σοφία Γ. (Γ1΄), Άρτεμις Δ. (Δ΄), Ιωάννης Δ. (Α΄), Χρήστος Κ. (Γ2΄), Ιωάννα Κ. (Α΄), Νεφέλη Μπ. (Γ1΄) και Τάσος Σ. Κ. (Γ2΄). Επίσης συμμετείχαν οι Μαρία Μ., Αντιγόνη Χ. και Ορέστης Ω. από το Νηπιαγωγείο Παπάγου.

Το σχολείο μας συγχαίρει όλα τα παιδιά για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να μπορούν να αγωνίζονται με τόσο υψηλές προδιαγραφές επιτυχίας.

Μια Φωλιά για τα Πουλιά

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ μας “Μια φωλιά για τα πουλιά” καλέσαμε στην ομάδα μας τους γονείς του φίλου μας του Βασίλη για να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε πουλόσπιτα και ταΐστρες.

Συγκεντρώσαμε τα ξύλα και τα εργαλεία που χρειαζόμασταν και αρχίσαμε να μαστορεύουμε.

Είδαμε πώς γίνεται μια γωνία μετρώντας, βάζοντας σημάδια και βιδώνοντας τις βίδες και τις βάσεις επάνω στα ξύλα. 

Συνεργαστήκαμε με τον “μάστορα” δίνοντάς του τα υλικά και επεξεργαστήκαμε κάποια πραγματικά εργαλεία από κοντά.

 

 

Στη συνέχεια, μαστορέψαμε μόνοι μας και στο τέλος, τοποθετήσαμε τα σπιτάκια και τις ταΐστρες στον κήπο μας για τους φτερωτούς φίλους.

 

Νιώσαμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που φτιάξαμε κάτι μόνοι μας και μεγάλη χαρά, γιατί μας αρέσει πολύ να έρχονται οι γονείς στο σχολείο και να φτιάχνουμε μαζί πράγματα.

 

 

(Ομάδα Βασιλικής Ντρούβα, 3-4 ετών)