Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής «Η Δική μου Πόλη»

Στις 14 Μαρτίου 2015 η ομάδα LEGO MASTERS από τα εργαστήρια της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μας συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά δημοτικού  «Η Δική μου Πόλη».

Οι μαθητές της Ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 8 – 10 ετών με την προπονήτριά τους Βασιλική Λυμπέρη, προετοιμάζονται για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής «Η Δική μου Πόλη».
Αναπτύσσουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού.
Λειτουργούν ομαδικά, κατασκευάζουν, προγραμματίζουν, παρουσιάζουν και δημιουργούν video (animation) με το λογισμικό Scratch.
Στα Εκπαιδευτήρια Αργύρη – Λαιμού λειτουργούν διαφορετικές Ομάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τις ηλικίες από 5 – 12 ετών. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αποφασίσαμε να “κατέβουμε” με την ομάδα των ηλικιών 8 – 10 και όχι με την Αγωνιστική Ομάδα του σχολείου, ώστε οι ταλαντούχοι μικροί μαθητές να αποκτήσουν εμπειρίες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ο στόχος δεν είναι η “πρωτιά” αλλά η συμμετοχή και η απόλαυση της συνεργατικής μάθησης.

Έκλειψη Ηλίου

Ο περιορισμός σε κλειστούς χώρους λόγω της έκλειψης ηλίου και των πιθανών βλαβερών συνεπειών για την όρασή μας, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το φαινόμενο στην ολομέλεια του σχολείου.

Μαζευτήκαμε στον πολυχώρο και παρακολουθήσαμε μέσω διαδικτύου την κορύφωση του φαινομένου. Παράλληλα μαθητές της Στ΄ τάξης εξήγησαν με απλά λόγια και με μία μικρή αναπαράσταση την έκλειψη του Ηλίου.

Παρακολουθήσαμε και τον τρόπο με τον οποίο καταγράφεται η έκλειψη του ηλίου από τους ρεπόρτερς και τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

 

Εκπομπές της Στ΄ τάξης στο European School Radio

Αγαπητοί/ ές,

Αύριο Παρασκευή 20/3 μεταξύ 4-5μ.μ. θα μεταδοθούν δύο εκπομπές alotoFM. Η μία αφορά την Ακρόπολη από την δημοσιογραφική ομάδα ταξιδιών και η άλλη την Ισότητα των δύο φύλων από την ομάδα της κοινωνίας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ανάρτηση στο ιστολόγιο του European School Radio.

Καλή συνέχεια!!

Μια Ημέρα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, αποτελεί βασικό πυλώνα των προγραμμάτων αγωγής υγείας.

Για το λόγο αυτό, τα δύο τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας τους για την «υγεία» επισκέφθηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Νέα Μάκρη, για να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να εφαρμόσουν στην πράξη τους κανόνες ασφάλειας στον δρόμο.

Τα παιδιά ανέλαβαν δράση οδηγώντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πάρκου και δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε συνθήκες προσομοίωσης της κυκλοφορίας στην πόλη.

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσουν την «Κάρμα», ένα βελγικό ποιμενικό σκύλο, μαζί με τον ειδικό εκπαιδευτή της από την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία. Η «Κάρμα» εκπαιδεύεται για να προστατεύει και να συνοδεύει μικρά παιδιά και οι ικανότητές της μας άφησαν όλους έκπληκτους.

Ύστερα από μια πολύ ουσιαστική παρουσίαση και συζήτηση που έγινε με τον εκπαιδευτή, τα παιδιά έμαθαν για τις άρρηκτες σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, για βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και για την ευθύνη της φροντίδας, αγάπης και προστασίας τους.

Από τη Γ΄ τάξη

Προσομοίωση Πτήσης!

Στο πλαίσιο του project μας με θέμα τα αεροπλάνα πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας μία εικονική πτήση.

Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει μια ημέρα πριν φτιάχνοντας εισιτήρια. Λίγο πριν μπούμε μέσα στο αεροπλάνο που είχε στηθεί στο Μεγάλο Χώρο τα παιδιά ζήτησαν να πάρουμε και βαλίτσες. Τα βαλιτσάκια με τις εργασίες μας στο χέρι λοιπόν και ξεκινάμε. Στην είσοδο μας περίμεναν η αεροσυνοδός Τζεμίνα και ο ιπτάμενος φροντιστής Νικόλας που μας επικύρωσαν τα εισιτήρια και μας οδήγησαν στις θέσεις μας.

 

Αφού όλοι τακτοποιηθήκαμε ήρθε η ώρα για τις οδηγίες απογείωσης και έκτακτης ανάγκης.

«Και τα σωσίβια γιατί δεν είναι κάτω από τις καρέκλες μας; Θα ήταν εκεί εάν ήμασταν σε κανονικό αεροπλάνο», ακούστηκε μία παιδική φωνή.

Είμαστε πλέον στον αέρα!

Με τη βοήθεια του προτζέκτορα πετούσαμε ανάμεσα στα σύννεφα και ακούγαμε τη μηχανή του αεροπλάνου μας.

«Θα πάρετε κάτι παρακαλώ;»

Η αεροσυνοδός και ο ιπτάμενος φροντιστής μας πρόσφεραν χυμό και μπισκότα και εμείς βολευτήκαμε καλύτερα στα καθίσματά μας για να απολαύσουμε το υπόλοιπο φανταστικό μας ταξίδι.

«Σε λίγο προσγειωνόμαστε, δέστε τις ζώνες σας κι ετοιμαστείτε!»

«Προσγειωθήκαμε, πάρτε τις βαλίτσες σας κι αποχωρήστε, σας ευχαριστούμε που πετάξατε μαζί μας.»

Κι εμείς σας ευχαριστούμε Τζεμίνα και Νικόλα.

Ομάδα Κρυσταλλίας, 3-4 ετών