Πέτρα Υμηττός

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 η τάξη του Α1 του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο στον Υμηττό. Ο περίπατος αποτέλεσε μέρος του σχεδίου εργασίας του Α1 με θέμα την «Πέτρα».

Τα παιδιά εξερεύνησαν στο δάσος, απόλαυσαν τη φύση με όλες τις αισθήσεις τους μα πάνω απ’ όλα ασχολήθηκαν με την πέτρα. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια της κυρίας Δασκαλάκη – μητέρα της Ναταλίας – σχεδίασαν ένα χωριό. Η κάθε ομάδα σχεδίασε την όψη και κάτοψη του δικού της κτηρίου και επέλεξε το χώρο που θα το κατασκευάσει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πέτρες και ξύλα, έχτισαν αυτό που είχαν σχεδιάσει.

Στο τέλος εξερεύνησαν τη γειτονική σπηλιά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και έφυγαν γεμάτα εμπειρίες, εικόνες, και πολύ χαμόγελο.

 

Συνταρακτικοί Ρεπόρτερ της Στ΄ τάξης – Τελευταία φετινή εκπομπή

Αγαπητοί ραδιοφωνόφιλοι,

Οι ΣυνΤαρακτικοί Ρεπόρτερ της ΣΤ’ τάξης  των Εκπ/ρίων Αργύρη-Λαιμού επανέρχονται με την τελευταία για φέτος εκπομπή a.lot.oFM. με θέμα την τεχνολογία. H δημοσιογραφική ομάδα τεχνολογίας i-Tech  μας μιλά για τα περιβόητα γυαλιά της Google.

 

Η ολιγόλεπτη αυτή ραδιοφωνική εκπομπή θα μεταδοθεί στο διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio την Τετάρτη 20/5 μεταξύ 4-5μ.μ. Σας υπενθυμίζουμε να επισκέπτεσθε το ενημερωτικό μας blog  με ενδιαφέροντα άρθρα στην διεύθυνση http://blogs.sch.gr/dimlaimou/.

Από την ομάδα Τύπου & Ενημέρωσης της ΣΤ’ τάξης

3ο Φεστιβάλ Αειφορίας

Αγαπητοί γονείς και φίλοι του σχολείου,

«Μήπως Αειφορία σημαίνει να ανακαλύπτεις και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα μπαίνοντας σε ανοιχτές πόρτες…και να έχεις κι εσύ τη δική σου πόρτα ανοιχτή ή και να δημιουργούμε όλοι μαζί κάτι…​»

Τα Εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των καινοτόμων προγραμμάτων των τμημάτων του Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Γέρακα για τη χρονιά 2014-15 διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Αειφορίας 2015 και σας καλούν να συμμετέχετε σε αειφορικές δράσεις με κύριους συντονιστές τους ίδιους τους μαθητές και  μαθήτριες.

  Κατά την επίσκεψή σας ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις για να παρακολουθήσετε το εργαστήρι μαγειρικής προσφοράς της ομάδας Ροδιά σε συνεργασία με την Προσχολική Αγωγή Κορυτσάς, να παίξετε ψηφιακά παιχνίδια που κατασκεύασαν μαθητές/τριες στο εργαστήρι Η/Υ, να δείτε ταινίες και βίντεο από το εργαστήρι οπτικοακουστικών μέσων αλλά και τις τάξεις, να ακούσετε τραγούδια από την χορωδία του δημοτικού, να παίξετε «τζαμί» με το Α1, να παιχνιδοτραγουδήσετε με το Α2, να δημιουργήσετε «βρώσιμες» σημαίες με τη Β’ τάξη, να «στρώσετε» το μεσογειακό τραπέζι με το Γ1, να πειραματιστείτε με τα μέρη του σώματος με το Γ2, να «επισκεφθείτε» το διάστημα με το Δ1, να χειροτεχνήσετε με λίθους με το Δ2, να συναισθανθείτε μουσικά με την Ε’ τάξη, να ακούσετε ραδιοφωνικές εκπομπές και να δημοσιογραφήσετε με την ΣΤ΄ τάξη.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 17:00-21:10 στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (Λ. Γέρακα 1, Γέρακας).

Παρακάτω θα βρείτε το πρόγραμμα των δράσεων του 3ου Φεστιβάλ Αειφορίας και μία σύντομη περιγραφή τους, καθώς και τον διαχωρισμό των μαθητών/τριών στις δύο βάρδιες με βάση τον οποίο θα οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Σας περιμένουμε να συνδημιουργήσουμε,

Η Διοίκηση, το προσωπικό και οι μαθητές/τριες

των Εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού

Επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Την Κυριακή 3 Μαΐου, οι μαθητές του Α1 και του Δ2 του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το «Vagonetto», το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας – Παρνασσού.

Η επίσκεψη συνδυάστηκε με το project των δύο τάξεων. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεναγήθηκαν στη Στοά 850 η οποία λειτούργησε από το 1967 μέχρι και το 1972. Οι μαθητές εφοδιασμένοι με κράνος ασφαλείας και αδιάβροχο μεταφέρθηκαν με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι τριάντα χρόνια πριν, στην αρχή της διαδρομής και απόλαυσαν στη συνέχεια περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα της διαδρομής.

«Άκουσαν» τους μεταλλωρύχους να μιλούν την ώρα εργασίας τους και έμαθαν βασικά μυστικά της δουλειάς τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκαναν ένα ταξίδι στο κέντρο της γης, αλλά και στο χρόνο ταυτόχρονα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις διαδραστικές εκθέσεις όπου το ταξίδι στο χρόνο συνεχίστηκε μέσα από τις ιστορίες αυτών που εργάστηκαν στη συγκεκριμένη Στοά. Επιπλέον, έγινε μια βουτιά μέσα στα έγκατα του εργοστασίου αλουμίνας, προκειμένου να γνωρίσουν τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο της ύλης. Τέλος, έγιναν μεταλλωρύχοι οι ίδιοι. Με μέσο την τεχνολογία αποφάσισαν που θα «σκάψουν» προκειμένου να βρουν βωξίτη κατάλληλο για εξώρυξη.

Όλα αυτά σε ένα πλούσιο δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά το οποίο – γονείς και παιδιά – έμαθαν, διασκέδασαν και συνεργάστηκαν. Το χαμόγελο της επιστροφής, μετά από ένα καλό γεύμα, αλλά και πολύ παιχνίδι στην αλάνα του χωριού δείχνει την ικανοποίηση όλων.

Από τις Α1΄ και Δ2΄ τάξεις

Η ΣΤ΄τάξη συμμετέχει στο ραδιοφωνικό διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί» και στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα Τύπου & Ενημέρωσης της ΣΤ’τάξης «Οι ΣυνΤαρακτικοί Ρεπόρτερ», έπειτα από τη μετάδοση δεκάδων θεματικών εκπομπών «alotoFM» τα τελευταία πέντε χρόνια στο διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio, αποφάσισε να στείλει «μήνυμα» στο μαθητικό ραδιοφωνικό διαγωνισμό «Κάν’ το ν’ ακουστεί» και να συναντήσει από κοντά τους διαδικτυακούς της ραδιοφωνόφιλους στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που διεξήχθη στις 3-4 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ έστησαν το περίπτερο της ραδιοφωνικής ομάδας, παρουσίασαν στους επισκέπτες του φεστιβάλ τη δομή και το περιεχόμενο των εκπομπών καθώς και των ραδιοφωνικών σποτ που δημιούργησαν, συνάντησαν μαθητές με πάθος για το ραδιόφωνο και αντάλλαξαν εμπειρίες, παρακολούθησαν σχετικές ομιλίες, έπαιξαν το παιχνίδι του ραδιοθησαυρού του οποίου κέρδισαν το πρώτο βραβείο, συμμετείχαν σε εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας κι επισκέφθηκαν το Μουσείο Ραδιοφωνίας.

Ήταν μία βιωματική εμπειρία μάθησης και δημιουργίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά τους.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα δύο ραδιοφωνικά σποτ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό:

1) «Λέμε ΝΑΙ στη μοναδικότητα του άλλου» από την ΣΤ’ τάξη

2) «Αλληλεγγύη είναι…» συμμετέχουν όλες οι τάξεις του δημοτικού σχολείου

Τα Εγκαίνια του Μουσείου μας!

Ολοκληρώνοντας το project «Τα έντομα» τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους Μουσείο!

Έφτιαξαν την ταμπέλα, έστησαν τα εκθέματα και έγραψαν τους τίτλους τους, μοιράσαμε ρόλους και υπευθυνότητες, φόρεσαν τις ταυτότητες των ξεναγών, τυπώσαμε τα εισιτήρια και …έτοιμοι!

Για να εγκαινιάσουμε το μουσείο μας, υποδεχθήκαμε  τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, κόψαμε την κόκκινη κορδέλα και τα παιδιά τους ξενάγησαν στα εκθέματα! Πριν φύγουν μας έγραψαν τις εντυπώσεις τους. Τα χαμόγελα και τα λόγια τους αποτυπώθηκαν στις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Βεβαίως, το μουσείο έμεινε ανοιχτό για τους γονείς και όλα τα παιδιά του σχολείου μας που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν απ’ τα παιδιά της ομάδας μας!

Από το Νηπιαγωγείο Παπάγου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου) η ομάδα του Νηπιαγωγείου μας στο πλαίσιο του πρότζεκτ που ασχολείται με θέμα  το ανθρώπινο σώμα, υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο τα παιδιά  να αναγνωρίσουν προσωπικά χαρακτηριστικά, απόψεις και επιλογές και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Τα παιδιά αξιοποίησαν βιβλία σχετικά με το θέμα, παρατήρησαν τις φωτογραφίες και άντλησαν πληροφορίες.

Μέσα από την παρατήρηση ενθαρρύνθηκαν να σχολιάσουν τον εαυτό τους και τις διαφορές μεταξύ τους και  να μιλήσουν για  τα ενδιαφέροντα τους και τις δυνατότητες τους.

Ολοκληρώνοντας το θέμα μας, τα παιδιά εντόπισαν γιατί είναι σημαντικό να είμαστε διαφορετικοί. Γιατί…

«Αν ήμασταν όλοι ίδιοι η μανούλα δεν θα ήξερε ποιο παιδάκι να πάρει το μεσημέρι»

Από το Νηπιαγωγείο Παπάγου