Βιβλιωρύχοι 2013–2014: Οι Αντίθετοι Κόσμοι Συναντιούνται στα Βιβλία

Οι Βιβλιωρύχοι σε δράση

Το φετινό πρόγραμμα της λέσχης ανάγνωσης του σχολείου μας “Οι Βιβλιωρύχοι” είναι έτοιμο και σας ενημερώνουμε ώστε να δώσει μια καινούρια κατεύθυνση στις αναγνώσεις μαζί με τα παιδιά σας. Ευκαιρία να ξαναδιαβάσετε βιβλία μαζί τους και να ανακαλύψετε καινούρια.

Το ακροατήριο των Βιβλιωρύχων προσηλωμένο

Το θέμα μας φέτος έχει να κάνει με τα αντίθετα, με τους αντίθετους κόσμους που δημιουργούνται, με τις αντίθετες ιδέες και πώς ο καθένας μας μαθαίνει να τις υπερασπίζεται.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου (πάνω όροφος)

 

Τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά πως η βία δεν είναι ο τρόπος για να επιβληθεί το ένα αντίθετο πάνω στο άλλο, πως τα επιχειρήματα, η ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας με ιδέες και παραδείγματα είναι ο μόνος τρόπος για να συναντηθούν τα αντίθετα και να προσφέρει η κάθε μεριά τις εμπειρίες της. Στα βιβλία συμβαίνουν τέτοιες συναντήσεις σε κάθε σελίδα. Εμείς στις βραδιές μας θα ανακαλύψουμε τέτοιες συναντήσεις και θα περιγράψουμε αντίθετους κόσμους.

Οι ημερομηνίες και τα θέματα όλης της χρονιάς είναι:

01 Νοεμβρίου 2013: Η πόλη και το χωριό

13 Δεκεμβρίου 2013: Ο Χειμώνας και το Καλοκαίρι

31 Ιανουαρίου 2014: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί

7 Μαρτίου 2014: Η Ανατολή και η Δύση

11 Απριλίου 2014: Το παρελθόν και το μέλλον

23 Μαΐου 2014: Τα παιδιά γράφουν τα δικά τους κείμενα με θέματα εμπνευσμένα από τα κείμενα που διαβάσαμε στους Βιβλιωρύχους όλη τη χρονιά.

Η βιβλιογραφία που θα σας δίνετε σε κάθε θέμα θα είναι χωρισμένη στους δυο αντίθετους κόσμους που κάθε φορά θα γνωρίζουμε. Τα παιδιά ανάλογα με το κείμενο που θα επιλέγουν θα γίνονται εκπρόσωποι του ενός ή του άλλου κόσμου. Στο τέλος της βραδιάς θα συνοψίζουμε όλοι μαζί τα χαρακτηριστικά του κάθε κόσμου έτσι όπως θα έχουν προκύψει από τις αναγνώσεις μας.

Εύχομαι και φέτος να συναντηθούμε στην ίδια ζεστή ατμόσφαιρα που τη δημιουργούν η λαχτάρα των παιδιών να διαβάσουν, η δική σας υποστήριξη στην προσπάθειά τους, η ζεστή σοκολάτα και ο φιλόξενος χώρος του σχολείου.

Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>