Επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Την Κυριακή 3 Μαΐου, οι μαθητές του Α1 και του Δ2 του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το «Vagonetto», το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας – Παρνασσού.

Η επίσκεψη συνδυάστηκε με το project των δύο τάξεων. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεναγήθηκαν στη Στοά 850 η οποία λειτούργησε από το 1967 μέχρι και το 1972. Οι μαθητές εφοδιασμένοι με κράνος ασφαλείας και αδιάβροχο μεταφέρθηκαν με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι τριάντα χρόνια πριν, στην αρχή της διαδρομής και απόλαυσαν στη συνέχεια περπατώντας τα μοναδικά εκθέματα της διαδρομής.

«Άκουσαν» τους μεταλλωρύχους να μιλούν την ώρα εργασίας τους και έμαθαν βασικά μυστικά της δουλειάς τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκαναν ένα ταξίδι στο κέντρο της γης, αλλά και στο χρόνο ταυτόχρονα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις διαδραστικές εκθέσεις όπου το ταξίδι στο χρόνο συνεχίστηκε μέσα από τις ιστορίες αυτών που εργάστηκαν στη συγκεκριμένη Στοά. Επιπλέον, έγινε μια βουτιά μέσα στα έγκατα του εργοστασίου αλουμίνας, προκειμένου να γνωρίσουν τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο της ύλης. Τέλος, έγιναν μεταλλωρύχοι οι ίδιοι. Με μέσο την τεχνολογία αποφάσισαν που θα «σκάψουν» προκειμένου να βρουν βωξίτη κατάλληλο για εξώρυξη.

Όλα αυτά σε ένα πλούσιο δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά το οποίο – γονείς και παιδιά – έμαθαν, διασκέδασαν και συνεργάστηκαν. Το χαμόγελο της επιστροφής, μετά από ένα καλό γεύμα, αλλά και πολύ παιχνίδι στην αλάνα του χωριού δείχνει την ικανοποίηση όλων.

Από τις Α1΄ και Δ2΄ τάξεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>